Helyzetjelentés Zsebiről

Sokszor kapom a kérdést, mi újság velünk, beszél-e már Zsebi magyarul, meg ilyesmi.

Szerintem jelen pillanatban magyarul többet ért, mint angolul. Ügyesen tudja mondani, hogy "de". Gyakorolja is rendesen Mostanában minden "kaka". Érthető, hisz amióta EC-zünk, talán ez volt az egyik leggyakrabban hallott szó A madár is "kaka" (a kakadúnál ezt helyesen alkalmazza), a kutya is "kaka", a cumi is. Van, amikor rámutat a bilire és mondja, hogy "kaka" – ez egyértelműen azt jelenti, hogy biliztetni kell  Bár most épp bilistop van… 
A kutyákat utánozza is, egy kis "haa-haa"-val, de ma sikerült "vaa-vaa"-t mondania. Felismeri őket akkor is, ha csak a hangjukat hallja, illetve ha látja őket.
Esténként néha fel szoktam neki olvasni a Miaú című mesét a Vidám Mesék c. könyvből, kiegészítve egy kis extra ugatással, nyávogással, cincogással és kukorékolással. Zsebi nagyon szereti, amikor mami így leállatosul és ilyenkor általában megáll vigyorogni – mert egyébként épp azzal van elfoglalva, hogy az ágyról lemásszon és körbefussa, menekülést imitálva. Fel is vettük ezt az esti szokások közé: Zsebi szökik, mami észreveszi, elkapja, Zsebi hangosan kacag, stb. 5-10 perc után annyira elfárad, hogy amikor villanyt oltok és megkapja a jóéjszakát-anyatejcsit, 5 perc sem telik bele és már hasra fordulva alszik is.

Az evéssel nincs gondunk. Reggelire a müzlinkből eszik, hacsak előtte már nem zabált be gyümölcsből. Általában ugyanis ott ül a konyhában az etetőszékben, miközben készítem a müzlinket és közben eszi az áfonyát, banánt, epret, amit épp a reggelibe teszek. Müzli után daddyvel cappuccino és pirítós készítés, szigorúan csak Zsebi társaságában: imádja a kávéfőző hangját . Ő is megkapja a maga kis babyccinoját: egy kevés tejhab a mini ikeás poharában. Ennél több tejterméket nem igazán szokott kapni, ezt is csak azért, mert a tejhabnak olyan különleges állaga van. Így a család minden tagja cappuccinózik és pirítóst majszol. A piritósra ABC krémet (= Almond, Brazil nuts, Cashew nuts, vagyis mandula, brazil dió és kesudió krémszerű keveréke) kenünk egy kevéskre mézzel. Bár a krém egyáltalán nem édesített, szerintem méz nélkül is jó, de mivel a méz meg egészséges, hát az enyémre is kerül.
Ebédre és vacsorára szintén azt kap, amit mi eszünk. Rengeteg zöldséget és gyümölcsöt eszik, tulajdonképpen mindet eszi, nincs olyan, amit ne szeretne. A húst is úgy falja, mint akit egyébként éheztetnénk. Az osztrigát is szereti, az apja időnként azzal eteti (konzerv osztriga).
Tejbegrízt ritkán készítek, de ha igen, akkor rizstejjel, a fahéjat belekeverve + egy kevés a tetejére, mindenféle édesítés nélkül. Szereti. Mi is.
Igyekszik egyedül enni, akár villával, akár kanállal, vagy kézzel, vagy csak úgy minden nélkül, a szájával a tányérról Két lapátolás között pedig szereti, ha tesszük az ételt a szájába, az kevésbé fárasztó és sokkal kényelmesebb.
Sok vizet iszik. Ennek örülök. Van, hogy mutogat a mellemre vagy húzgálgatja a blúzomat, ilyenkor általában megkínálom egy kis vízzel. Az étkezésekkor mindig teszek neki egy pohár vizet is az asztalra, mert úgy könnyebben csúszik a falat. Teát, kakaót, gyümölcsleveket nem szokott inni, de nem is kínálom. Az én teámat már kóstolta, illetve néha facsarok egy kis narancslevet is – ha olyanja van, akkor meg is issza.

Napközben általában egyszer, néha kétszer alszik. Szinte mindig pelenka nélkül, csupasz fenékkel kerül a kiságyába és nem szokott bepisilni. Az ágyának az egyik oldaláról teljesen eltávolítottuk a rácsot még hónapokkal ezelőtt és soha nem esett még le. Kezdetben még tettem az ágy elé egy vastag takarót, de most már az sincs ott. Viszont amikor felkel és nem túl nyűgös, akkor ügyesen lemászik az ágyról és kijön a szobából (az ajtót épp emiatt nem zárom be, hanem egy becsapódásgátlót teszek rá, hogy ki tudjon jönni).

Keddenként délelőtt elviszem a közeli könyvtárba, ahol felolvasást szoktak tartani 0-5 éves gyerekek részére. A felolvasás után valamilyen kézműves foglalkozás van (általában rajzolás) és már vége is a programnak. Mi utána egy kicsit elvegyülük a gyerekkönyveknél, ami Zsebinél a könyvek polcról való lepakolását jelenti
Az egész teljesen ingyenes és sok kisgyerek látogatja.
A könyvtárról jut eszembe: múltkor kikölcsönöztem egy könyvet, de valamiért nem tudtam online meghosszabbítani, így késve vittem vissza. Kiváncsi voltam, vajon mennyi lesz a késedelmi díj, de meglepetésemre semmit nem kellett fizetni: a könyvet ugyanis Zsebi kártyájával kölcsönöztem ki és a gyerekkönyvek után nem jár késedelmi díj… az már csak érdekesség, hogy nem valódi gyerekkönyvről volt szó, hanem a You are your child’s first teacher  (Te vagy a gyermeked első tanára) című könyvről.
Szerdánként továbbra is úszni járunk, csütörtökönként pedig a heti bevásárlást intézzük. A hétfő és a péntek mindig ad hoc módon alakul.

Zsebi imád sétálni, futni, székekre és onnan asztalokra felmászni, lépcsőzni. Most már nem négykézláb mászik fel a lépcsőkön, hanem egyik kezével a korlátba kapaszkodik, másikkal az én kezembe. A lefele lépegetés még nem zökkenőmentes, de azt is egyre ügyesebben műveli. Szeret kergetőzni és bújócskázni (ez még annyiból kimerül, hogy mami jól láthatóan elbújik és Zsebi megkeresi). 
Játszótéren a csúszda mindent visz Első körben általában a csúszda alsó részétől mászik felfele, ameddig fel tud menni, felmegy, aztán hason lecsúszik De volt már arra is példa, hogy fellépcsőzött a csúszda felső részéhez és onnan csúszott le hason Ez csak attól függ, hogy milyen csúszdával van dolgunk.
A hintázást is szereti, csak az nem tudja egyedül csinálni.

Zsebi imádja megbámulni az embereket is. Odamegy vadidegenekhez, megáll tőlük egy méterre és bámulja őket. Ma például egy járókelő odaintegetett neki, mire visszaintegetett A gyerekek még jobban
lekötik a figyelmét. Volt már, hogy azt figyelte a játszótéren, hogy egy tőle kb. 1 évvel idősebb kislány mit csinált, és mindenhova követte. A kislány meg azt leste, hogy Zsebi nézi-e, ennek megfelelően produkálta magát

Mi van még?

Ó, majdnem elfelejtettem a legszórakoztatóbbat, a cipőt!
Zsebi szeret cipőt hordani. Főleg azóta, amióta van egy csipogós cipője Minden lépésre csipogó hangot ad ki. Úgy vettem, hogy nem is tudtam, hogy csipogós (online vásárlás volt). Zsebi mindig hozza valamelyik cipőjét, hogy adjam rá. Persze, azt nem tudja, melyik csipog, ezért minden alkalommal, amikor cipőt adok rá, el kezd benne toporogni, hogy csipogjon a cipője Valamelyik este sehogy sem tudtam Zsebit ágyba dugni, mindig lemászott az ágyról. Úgyhogy meguntam, és kiengedtem a szobából, hogy majd ha megfelelően elfáradt, megint megpróbálom lefektetni. Zsebi viszont csak átment a szobájába, megfogta a csipogós cipőjét, visszajött a hálószobába és felmászott az ágyra. Ezzel adta tudomásomra, hogy a cipője nélkül nem hajlandó ágyba bújni Aznap este valóban cipővel a lábán aludt el (pillanatokon belül), amit később húztam le róla.
A csipogós cipője nagy sikert arat az ismeretlenek körében is, legyen az felnőtt vagy gyerek. Azt hittem, az ilyen csipogós cipő teljesen hétköznapi dolog, de úgy tűnik, hogy itt nem. Az biztos, hogy mindig tudom, hol jár drága gyermekem, mert hallom
A csipogós cipőn kívül beszereztem még egy majmos hátizsák-pórázt is, ami nagyszerű szolgálatot tesz az én kis függetlenséget szerető gyermekem kordában tartásában. Jól nézünk ki, amikor póráz vége a kezemben, Zsebi hátán a majom, és sétálunk a csipogós cipőjében

No, azt hiszem, nem felejtettem el semmi egyéb lényegeset.
Ügyes gyerek, kiegyensúlyozott, barátságos, imád minket utánozni (fűrészel, főzőcskézik, stb), egyre önállóbb és egyre jobban kifejezi a saját akaratát.
Itt tartunk.

Kategória: Zsebi | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) Helyzetjelentés Zsebiről bejegyzéshez

  1. Gabriella szerint:

    Öröm volt olvasni, magam nevében köszönöm, havonta lehetne egy ilyen 🙂

Hozzászólás